Izbornik

Savjetovanje “Za osmijeh djeteta u bolnici”

Savjetovanje “Za osmijeh djeteta u bolnici”

Savez društva Naša djeca Hrvatske je 17. svibnja 2019., u povodu 20 godina akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, organizirao svečano savjetovanje u Muzeja Mimara u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Namjera je akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” da se i u Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja “otvorene bolnice”, polazeći od UN-ove Konvencije o pravima djeteta i Europske povelje o djeci u bolnici. Upravo je ta akcija koja se provodi 20 godina pridonijela da su do sada 34 bolnice, to jest njihovi dječji odjeli, ispunili kriterije te dobili prestižni naziv Bolnica-prijatelj djece.

Svečano savjetovanje “Za osmijeh djeteta u bolnici” otvorila je predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, a okupljenima se obratila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Pravobraniteljica je istaknula kako se u tu akciju već godinama ulaže mnogo entuzijazma, truda i energije svih sudionika te im je svima zahvalila uime djece koja su se, upravo zahvaljujući toj akciji, mogla liječiti u humanijim uvjetima i uz primjerenu podršku. Također je izrazila nadu da će se zajedničkim naporima i dalje utjecati na podizanje razine svijesti odraslih koji sudjeluju u procesu liječenja i oporavka djeteta o važnosti kvalitetne komunikacije s djecom i njihovim roditeljima te aktivnog uključivanja djeteta u proces njihova liječenja.

Podsjetila je da je UN-ov Odbor za prava djeteta preporučio Hrvatskoj, nakon podnošenja periodičnog izvješća o stanju dječjih prava, da uloži dodatni napor kako bi se djeci omogućilo sudjelovanje/ostvarivanje participativnih prava u slučaju hospitalizacije te kako bi se u praksi djeci osiguralo da tijekom hospitalizacije ne budu odvojena od svojih roditelja, kao i ostvarivanje drugih prava iz Konvencije o pravima djeteta, uključujući i pravo na zaštitu  privatnosti. Sve su to ujedno i preporuke pravobraniteljice za djecu.

Na svečanosti su pozdravne govore održali i Ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanjaa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tom je prilikom predstavljen priručnik “Dijete u bolnici – bolnice koje promiču zdravlje”, čiji je urednik prof. dr. sc. Josip Grgurić koji je godinama iznimno pridonosio ostvarivanju akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”. Također su održana dva panela pod naslovima “Zdravstveni i psihološki aspekti hospitalizacije djece” i “Igra, obrazovanje i volonteri u bolnici”.