Izbornik

Skup o prevenciji elektroničkog nasilja

Skup o prevenciji elektroničkog nasilja

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), uz potporu Grada Zagreba, organiziralo je 6. prosinca 2019. Okrugli stol “Snažniji zajedno! Dionici prevencije elektroničkog nasilja”, u prostoru Tribine Grada Zagreba, okupivši pedesetak stručnjaka, odgojno-obrazovnih djelatnika, predstavnika medija i drugih zainteresiranih.

Na okruglom stolu sudjelovali su  pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić, predsjednik DKMK-a Danijel Labaš, ravnatelj OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu Tomislav Filić, Katarina Filipović iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji iz Ministarstva unutarnjih poslova,  psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Ana Raguž te  voditeljica korporativnih komunikacija Weiner osiguranja Alina Radusin. Okrugli stol je moderirao Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti i potpredsjednik DKMK-a.

Tom su prigodom predstavljeni projekti i aktivnosti DKMK-a koji je proteklih godina kroz projekte medijske pismenosti i volonterski angažman svih članova, ostvario više od tisuću predavanja i radionica za više od 25.000 sudionika diljem Hrvatske, uz potporu donatora i partnersku suradnju stručnjaka i institucija.

U pojedinim prevencijskim projektima, koji su pretežno usmjereni na stjecanje znanja o medijima, razvoj vještina kritičkog korištenja medija te za sigurno i pozitivno korištenje digitalnih tehnologija, ostvarena je kreativna suradnja i inovativni projekti. Jedan od njih je pokretanje platforme UHO.hr, ostvareno u okviru projekta (O)siguran online, koji DKMK ostvaruje s tvrtkom Wiener osiguranje. Predstavnica tvrtke Alina Radusin predstavila je platformu UHO.hr na kojoj se djeca mogu obratiti stručnjacima ili omiljenim youtuberima za pomoć u vezi s problemima elektroničkog nasilja. Iza svakog odgovora kojeg djetetu daje youtuber, stoje stručnjaci iz DKMK-a i Hrabrog telefona koji pomažu u kreiranju tih odgovora i brinu se da oni budu primjereni i poticajni za djecu.

U raspravi je spomenuta važnost suradnje škole s roditeljima u ostvarivanju programa medijske pismenosti, istaknuta je važnost kvalitetnih medijskih sadržaja za djecu i osposobljavanja djece za kritički odnos prema medijskim sadržajima, te poticanje medijskog izražavanja djece. Spomenuta je i važnost uključivanja djece u pružanje vršnjačke pomoći u prevenciji problema u digitalnom okruženju. Zaključna poruka bila je usmjerena na suradnju različitih dionika koji zajedničkim naporima mogu ostvariti još bolje rezultate te postići da djeca koriste digitalne medije na najbolji mogući način, za svoju dobrobit i dobrobit sviju.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, skup je pratila savjetnica Maja Flego.(Foto: djecamedija.org)