Izbornik

Smotra preventivnih programa Splitsko-dalmatinske županije

Ester SplitU Splitu je 15. svibnja 2017., pod krilaticom “Lijepim i dobrim kroz život”, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana Smotra preventivnih strategija i preventivnih programa Splitsko-dalmatinske županije. Nakon prigodnog umjetničkog programa učenika održana su tri okrugla stola i rasprave, predstavljene su preventivne strategije i preventivni programi koji se provode u županiji te izložba plakata preventivnih djelovanja u odgojno- obrazovnim ustanovama.
Teme održanih okruglih stolova bile su: “Preventivne strategije, preventivni programi”, zatim “Uređenost sustava: sukob ili suradnja” i “Odnos prema različitom”. Na svakoj od te tri rasprave bili su uključeni predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova (dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola), akademske zajednice, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva unutarnjih poslova – PU Splitsko-dalmatinske, Agencije za odgoj i obrazovanje, civilnog društva te Pravobranitelja za djecu. (Više o programu pročitajte ovdje.)
Savjetnica pravobraniteljice za djecu RH Ester Radmilo sudjelovala je u radu Okruglog stola “Uređenost sustava: sukob ili suradnja” te je govorila o suradnji iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu, važnosti odgojno-obrazovnih ustanova u univerzalnoj, selektivnoj i indiciranoj prevenciji, uvažavanju mišljenja i prijedloga djece i njihovoga sudjelovanja u definiranju i kreiranju programa, povezivanju informacija unutar sustava i stvaranju boljih uvjeta unutar lokalne zajednice. Naglasila je također važnost koordinacije i podrške u kreiranju ciljanih programa i strategija i time preveniranja i sprečavanja neželjenih situacija koje mogu štetno djelovati na djecu – od zaštite od stradavanja u prometu ili od eksplozivnih naprava do suzbijanja nasilja i ovisnosti.