Izbornik

Split: Edukacija o integraciji izbjeglica

Savjetnice pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč i Ana Babić sudjelovale su na jednodnevnom treningu pod naslovom “Integracija izbjeglica u lokalne zajednice koje prvi put primaju izbjeglice”, koji je 14. lipnja 2018. organizirala Udruga “MI” iz Splita u okviru projekta “Osnaživanje organizacija civilnog društva za doprinos stvaranju kvalitetnih uvjeta potrebnih  za integraciju azilanata”. Riječ je o projektu koji provodi Društvo za psihološku pomoć Zagreb u partnerstvu s Udrugom “MI” iz Splita, udrugom SOS centar iz Rijeke i Volonterskim centrom Osijek.

U sklopu treninga u Splitu održana su predavanja: “Tko su izbjeglice u Hrvatskoj? Utjecaj traume na nošenje s izazovima integracije”, “Utjecaj predrasuda i stereotipa na proces integracije”, “Uloga prevoditelja u integraciji izbjeglica”. Održana je i radionica kojoj je bio cilj identificirati resurse potrebne za kvalitetnu integraciju u gradu Splitu te se raspravljalo o identificiranju relevantnih dionika međusektorske suradnje u integraciji izbjeglica u Splitu te mogućnosti njihovoga umrežavanja.

Na kraju skupa prikazan je film “Okusi doma”, koji progovara o integraciji izbjeglica u novu sredinu na drugačiji način, primjerice kroz kuhanje i gastronomiju.