Izbornik

Startala treća generacija MMS-a

Startala treća generacija MMS-a

MMS -preporuke odbora UNTijekom listopada ove godine održani su prvi regionalni sastanci novog saziva Mreže mladih savjetnika MMS, u uredima pravobraniteljice za djecu u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Treća generacija MMS-a ima 20 članova u dobi od 12 do 17 godina, koji su izabrani na mandat od tri godine.

 

Na prvi sastanak bili su pozvani mladi savjetnici i savjetnice pravobraniteljice za djecu i njihovi roditelji i skrbnici, kako bi se upoznali s radom institucije pravobraniteljice za djecu, njezinim ovlastima i djelovanjem.

Tom su se prilikom upoznali i s dosadašnjim aktivnostima prve dvije generacije Mreže mladih savjetnika te načinom rada MMS-a. Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, stalno je savjetodavno tijelo koje okuplja djecu iz cijele Hrvatske. Formalno, MMS djeluje od rujna 2010. godine.

Članovi MMS-a svoju savjetničku ulogu ostvaruju putem elektroničkog foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, gdje razmjenjuju mišljenja i ideje. Često i sami predlažu teme za raspravu i aktivnosti MMS-a, a predlažu i neke aktivnosti pravobraniteljice za djecu.

Oni su savjetnici i suradnici, ali i ambasadori pravobraniteljice, jer svojim vršnjacima prenose informacije o našem radu, o dječjim pravima i njihovoj zaštiti. Svaki  član MMS-a zastupa vlastito mišljenje, što znači da predstavlja sebe samo, a ne svoju školu ili mjesto i upoznaje pravobraniteljicu sa svojim stajalištima o položaju djece u društvu te o svemu što je, po njegovom mišljenju, važno i potrebno djeci.