Izbornik

Stručni skup Centra Luka Ritz o agresivnom ponašanju predškolaca

Stručni skup Centra Luka Ritz o agresivnom ponašanju predškolaca

U povodu Međunarodnog dana nenasilja i uoči Dječjeg tjedna, Centar za pružanje usluga u zajednici – savjetovalište Luka Ritz održao je 2. listopada 2019. stručni skup “Agresivno ponašanje kod djece predškolske dobi”. Tim je događajem ujedno obilježena druga godišnjica rada Centra. Cilj skupa bio je unaprijediti aktivnosti koje pridonose prevenciji nasilja među djecom i mladima, unaprijediti znanja i vještine stručnjaka u predškolskim ustanovama u području ranog prepoznavanja te intervencije u odnosu na rizične čimbenike koji dovode do agresivnog ponašanja.

Na stručnom skupu sudjelovale su zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević sa suradnicima, viša savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tijana Vidović, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici akademske zajednice, odgojitelji, stručni suradnici i ravnatelji dječjih vrtića te zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Izlaganja su se odnosila na biološku podlogu agresivnog ponašanja, toksični stres i njegove posljedice na pojavu agresivnog ponašanje djece te na primjere dobre prakse, a prikazani su i rezultati preliminarnog istraživanja koje je proveo Centar Luka Ritz, uz suradnju stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu o konfliktnim interakcijama među djecom predškolske dobi te načinima postupanja iz perspektive odgojitelja.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika održala je predavanje pod naslovom “Agresivno ponašanje djeteta predškolske dobi – perspektiva Pravobranitelja za djecu”. Istaknula je da je važno baviti se agresivnim ponašanje djeteta predškolske dobi, koje ne smatramo vršnjačkim nasiljem, no ipak, ako  u tim situacijama izostane prepoznavanje djetetovih razvojnih potreba, primjeren i pravodoban odgovor bliskih odraslih i sustava, time se pojačavaju rizici za djecu i za zajednicu u budućnosti.

Agresija je veliki izazov za proces socijalizacije djeteta, složeni socijalni fenomen i ponašanje, a složene su, pa ponekad i upitne reakcije okoline na takvo ponašanje. S jedne strane, nastojimo ga umanjiti i iskazujemo brigu, osuđujemo, a na drugoj strani se svakodnevno susrećemo s agresivnim ponašanjem u obitelji, ustanovama, na ulici, u javnom prostoru i medijima. S ovim međusobno suprotnim porukama djetetu nije se lako nositi, a i mi odrasli se spotičemo o njih – rekla je M. Gabelica Šupljika.

Govoreći i o drugim problemima i preprekama uočenima u bavljenju pravima djece predškolske dobi u Uredu pravobraniteljice za djecu, predložila je moguće smjernice za postupanje.