Izbornik

Stručni skup „Volonterstvo i njegova važnost u procesu odgoja i obrazovanja djece i mladih“

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, u Splitu je 27. siječnja 2023. održan međužupanijski stručni skup za stručne suradnike pedagoge u osnovnim i srednjim školama pod nazivom „Volonterstvo i njegova važnost u procesu odgoja i obrazovanja djece i mladih“. Tom je prilikom sudionike skupa pozdravila savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić.

Izlaganja na skupu održali su prof. dr. sc. Ivana Batarelo Kokić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koja je govorila o društveno korisnom učenje u školskom kurikulumu, pedagoginja OŠ Mertojak Split Sanja Gavrančić, koja je predstavila djelovanje volonterskih klubova u školama, predsjednica Udruge MoSt Đordana Barbarić, koja je govorila o volontiranju u udrugama, te Antonija Matković Puljek iz Udruge MI, koja je govorila o podršci volonterskim projektima u školskom sustavu. Predstavljeni su i primjeri prakse volonterskih klubova u školama u čijem su predstavljanju sudjelovala i djeca, učenici osnovnih škola. Na stručnom skupu sudjelovali su pedagozi iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije.

Savjetnica Ana Babić u svojem je izlaganju istaknula vrijednost volontiranja kako u ostvarivanju i zaštiti dječjih prava tako i u razvijanju odgovornog ponašanja kod djece. Naglasila je potrebu uvažavanja mišljenja djeteta, njegovih interesa i razvojne dobi prilikom odabira volonterskih aktivnosti te važnost poticaja i podrške odgojno-obrazovnih radnika u ostvarivanju volonterskih sadržaja za djecu u školskom sustavu. Ujedno je upozorila sudionike na potrebu praćenja opterećenja djece volonterskim aktivnostima kao i potrebu pojačanog opreza pri odabiru sadržaja volonterskih aktivnosti i odraslih osoba koji su u kontaktu s djecom prilikom volontiranja. Naglasila je i važnost zaštite privatnosti djece prilikom volontiranja.