Izbornik

Stručni skup za voditelje školskih preventivnih programa

Stručni skup za voditelje školskih preventivnih programa

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, od 12. do 14. rujna 2016. u Varaždinskim Toplicama održan je stručni skup za psihologe i socijalne pedagoge – stručne suradnike i voditelje preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama. Znanstvenici s učiteljskih fakulteta, te studija psihologije i socijalne pedagogije na plenarnim predavanjima stručnjake su upoznali s novim spoznajama i istraživanjima te mogućnostima njihove implementacije u praksi.

Predavanje “Kako gubici mogu postati uzroci i/ili povodi agresije i nasilja” održala je prof. dr. sc. Lidija Arambašić“, prof. dr. sc. Dejana Bouillet prikazala je rezultate istraživanja o prisutnosti problema u ponašanju među učenicima“, doc. dr. sc. Josipa Mihić održala je predavanje “Potencijali primjene Mindfulness tehnike u obrazovnom sustavu”, a prof. dr. sc. Marina Ajduković predavanje “Učinci siromaštva na djecu u razvojnoj perspektivi: Što možemo učiniti u olakšavanju nepovoljnih učinaka siromaštva djece i mladih”.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović pratila je skup te, zajedno s višim savjetnicama iz AZOO Almom Rovis Brandić i Vesnom Ivasović, aktivno sudjelovala u radu okruglog stola “Kako se brinemo o pravima učenika s dvostrukim posebnim potrebama – iskustva iz prakse”.

Stručnjaci iz odgojno-obrazovnog sustava u brojnim radionicama su predstavili primjere dobre prakse koje provode u školama. Sudionici su se tako bavili raznovrsnim temama: propisima koji reguliraju zaštitu djece te međuresornom i interdisciplinarnom suradnjom, inovativnim dijagnostikama i novim spoznajama iz epigenetike, školskim ozračjem i slikom o sebi, motivacijom učenika, školskim preventivnom programima, razvojem otpornosti i emocionalne inteligencije u djece, školovanjem djece Roma, prevencijom kockanja i drugih ovisnosti, radom s darovitom djecom i djecom s teškoćama, kreativnim, ekspresivnim i art tehnikama, metodama rada s roditeljima i brojnim drugim temama.