Izbornik

Stručna konferencija “Maske i maskuliniteti”

Stručna konferencija “Maske i maskuliniteti”

MaskulinitetU Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 8. studenoga 2012. održana je stručna konferencija “Maske i maskuliniteti”, koju je organizirala Organizacija mladih Status: M u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te uz podršku međunarodne organizacije Care International i Grada Zagreba.

 

Organizacija mladih Status: M je nevladina organizacija koja spaja radnike s mladima različitih profesija, s ciljem unapređenja statusa mladih u društvu te stvaranja društva ojačanog vrijednošću i sudjelovanjem mladih, kroz pozitivan pristup razvoju mladih.

Cilj konferencije bio je naglasiti važnost rada s mladićima na dekonstrukciji negativnih modela maskuliniteta koji dovode do toga da se oni ne uključuju u društvo, koriste nasilje, ne poštuju djevojke i žene te se ne brinu o zdravlju. Na konferenciji je predstavljen model rada s mladićima na ravnopravnosti, zdravlju i nenasilju u školama i zajednicama, prikazani su preliminarni rezultati istraživanja o učinkovitosti preventivnog programa u školama, demonstrirani su uspješni modeli suradnje sa školama, lokalnim zajednicama i policijom u provođenju preventivnog programa za mladiće, predloženi su načini uključenja zainteresiranih strana i načini izgradnje kapaciteta profesionalaca za mlade, predstavljen je model rada s roditeljima na osnaživanju promjene u stavovima i ponašanju mladića.

Predstavljen je program Inicijativa mladića za promociju rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih, koji uz podršku Care Internationala od 2006. godine u Hrvatskoj radi s mladićima na prihvaćanju društveno prihvatljivih i rodno prikladnijih načina da se “postane muškarac”. U edukaciji se koriste aktivnosti Programa: M, metodologije verificirane od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na konferenciji je također predstavljen Budi muško klub (BMK), čiji su članovi mladići koji su prošli niz edukativnih radionica te radionica i kampova o vodstvu i vršnjačkoj edukaciji. Sada u vršnjačkoj skupini, koja podržava njihove pozitivne stavove i promjene u ponašanju, djeluju kroz kampanju “Budi muško – mijenjaj pravila”. Mladići promoviraju pozitivni model maskuliniteta koristeći moderne medije i društvene mreže, kreativne alate (film, beatbox, pjevanje, teatar, crtanje, grafite…), javne edukacije i organiziraju događanja vezana uz obilježavanje prigoda i tematskih datuma. Na Konferenciji su mladići, članovi Budi muško kluba, iznijeli svoja pozitivna iskustva stečena kroz edukativne radionice i druge aktivnosti Kluba.

Na otvaranju konferencije uvodna su izlaganja održali Erik Frimannslund, zamjenik Veleposlanika Kraljevine Norveške, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Petar Skansi, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Darko Tot, pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje i Natko Gereš, direktor Organizacije mladih Status: M.

Prezentacije svojeg rada s mladima održali su John Crownover, programski savjetnik programa Inicijativa mladi – Care International NWB, dr. sc. Gary Barker, međunarodni direktor i suosnivač brazilske nevladine organizacije Promundo, Nikša Jelovčić iz Ministarstva unutarnjih poslova i Mislav Mandir, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Na održanoj panel diskusiji svoja iskustva u provedbi preventivnog programa Inicijativa mladića iznijeli su Nataša Bijelić (CESI), Darko Tot (AZOO) i stručni suradnici i nastavnici srednjih škola u kojima se provodio preventivni program. Na Rezultate istraživanja “Mladi i opijanje” predstavile su Tina Šojat iz Organizacije mladih Status: M i dr. sc. Ivana Jugović iz Instituta za društvena istraživanja.

Konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.