Izbornik

Stručni skup o obrazovanju darovitih

Stručni skup o obrazovanju darovitih

djeca igra-ucenjeFakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku i Agencija za odgoj i obrazovanje 1. travnja 2015. organizirali su međužupanijski stručni skup za učitelje razredne nastave pod nazivom “U kulturi različitosti u redu je biti bolji: Odgoj i obrazovanje darovitih učenika”. Na skupu je sudjelovalo oko 80 učitelja razredne nastave u zvanju mentora i savjetnika, koji su kroz predavanja, radionice i raspravu na Okruglom stolu preispitivali mogućnosti unapređivanja rada s darovitim učenicima.

 

Uvodnu riječ i predavanje o darovitim učenicima u kontekstu obveza i propisa u odgojno-obrazovnom sustavu održala je viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mirela Skelac. Sudionike skupa je, uime pravobraniteljice za djecu, pozdravila savjetnica pravobraniteljice Sanja Vladović, koja je naglasila važnost identificiranja i poštovanja posebnih potreba darovitih učenika u školi.

Predavanja su održali profesori s Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti. Tako je dr. sc. Željko Rački održao predavanje pod naslovom “Darovito ponašanje u djece kao interakcija inteligencije, kreativnosti i motivacije u kontekstu osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja”, nakon kojeg je održao i radionicu o područjima kreativno-produktivne darovitosti u djece. Zatim je doc. dr. sc. Marija Sablić održala predavanje “Kultura različitosti u školi” te radionicu o interkulturalnoj školskoj zajednici. Predstavljen je i rad udruge “Klikeraj” iz Osijeka u kojoj učitelji razredne nastave i psiholozi kreiraju i provode razvojne programe i alate za poticanje kreativnog mišljenja te motoričkog, emocionalnog i socijalnog razvoja u djece.