Izbornik

Stručni skup uz obljetnicu Dječjeg doma Klasje u Osijeku

Stručni skup uz obljetnicu Dječjeg doma Klasje u Osijeku

Osijek Klasje domObilježavajući 145. godina svojega postojanja Dječji dom Klasje u Osijeku je 15. prosinca 2015. organizirao stručni skup “Izazovi transformacije i deinstitucionalizacije – primjeri dobre prakse”, za djelatnike iz sustava socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja, zdravstva te civilnoga sektora i sve ostale koji se bave zaštitom prava i interesa djece. Skup su pozdravile ravnateljica Dječjeg doma Klasje Miranda Glavaš-Kul i zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš koja je naglasila kako je od 32 doma u sustavu socijalne skrbi, pet domova u cijelosti transformirano i deinstitucionalizirano te da je u tom procesu iznimno važna bila suradnja i podrška lokalne zajednice.

O procesu i operativnom planu transformacije i deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi, koji je u tijeku tri godine, govorila je Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Naglasila je kako je transformacija i deinstitucionalizacija domova složen i slojevit proces utemeljen na međunarodnim dokumentima i propisima te da su ustanove socijalne skrbi koje su dovršile taj proces ponudile niz novih i osnažujućih usluga za djecu i roditelje u lokalnoj zajednici s ciljem preveniranja izdvajanja djece iz obitelji i smanjivanja broja djece koja su smještena u instituciju. Plan predviđa da će ubuduće oko 20 posto djece ostati u ustanovama, a za 80 posto njih i njihovih obitelji ponudit će se odgovarajuće usluge pomoći i podrške u lokalnoj zajednici.

S iskustvima domova koji su u procesu transformacije i deinstitucionalizacije sudionike su upoznali njihovi ravnatelji. Prikazana su iskustva Doma za djecu Klasje iz Osijeka te domova za djecu u Slavonskom Brodu, Lipiku, Koprivnici i Splitu, koji su transformirani u centre za pružanje usluga u zajednici. Inozemna iskustva izložili su ravnatelji domova za djecu iz Maribora, Pečuha i Bijele u Crnoj Gori.

Nakon stručnog dijela proslave obljetnice, gostima je prikazan prigodni program te izložba radova s prvog međunarodnog nagradnog likovnog natječaja “Obitelj očima djeteta” te prodajna izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u organizaciji Dječjeg doma Klasje iz Osijeka.
Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.