Izbornik

Suradnja s tijelima nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama

Suradnja s tijelima nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama

Inspekcija_1Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sastala se 9. prosinca 2011. s predstavnicima nadležnih tijela koja provode nadzor u odgojno-obrazovnim ustanovama. Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koja provodi inspekcijski nadzor nad radom odgojno-obrazovnih ustanova te predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koje provode stručno-pedagoški nadzor nad radom učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Cilj sastanka bio je razmatranje postupanja spomenutih tijela sukladno Zakonu o prosvjetnoj inspekciji i Zakonu o stručno-pedagoškom nadzoru u kontekstu ostvarivanja i zaštite prava i dobrobiti djece u odgojno-obrazovnom sustavu, poboljšanje međusobne suradnje prosvjetne inspekcije i stručno-pedagoških nadzornika u agencijama, kao i suradnje s Uredom pravobraniteljice za djecu, informiranje o poteškoćama u sustavu nadzora, iznošenje prijedloga za prevladavanje poteškoća i poboljšanje nadzora u cilju zaštite prava i dobrobiti djece te prijedloga za unapređenje buduće suradnje i koordinacije aktivnosti u ovom području.

Kao rezultat sastanka, na temelju iznesenih prijedloga, Ured pravobraniteljice za djecu uputit će preporuke nadležnim tijelima koja provode nadzor kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita prava i dobrobiti djece u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, na sastanku su sudjelovale njezina zamjenica Ester Radmilo te savjetnice Ana Babić, Mirna Slaviček i Tanja Opačak.