Izbornik

Suradnja Vlade RH i UNICEF-a u aktivnostima za prava djece

Na poziv Ministarstva za vanjske i europske poslove, kao koordinatora programa suradnje Vlade Republike Hrvatske i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 14. prosinca 2018. na godišnjem sastanku na kojemu su razmotrena ključna postignuća u provedbi Plana suradnje između ta dva tijela tijekom 2018. godine. Na sastanku  je bilo riječi i o nastavku suradnje radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u korist prava ranjivih skupina djece.

Na sastanku su razmotreni rezultati zajedničke aktivnosti koji proizlaze iz djelovanja Vlade RH i UNICEF-a tijekom 2018., a u skladu s planovima potpisanim s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te Državnim odvjetništvom RH.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević na sastanku se osvrnula na zajedničke aktivnosti i suradnju Ureda i UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku tijekom 2018. godine te je istaknula važnost nastavka zajedničkog djelovanja i u sljedećem razdoblju. Također je zahvalila na podršci UNICEF-a u nekim aktivnostima Ureda kao što je rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te zajedničko sudjelovanje u projektima vezano za prava djece lišene slobode i procjenu edukacijskih potreba stručnjaka koji rade s djecom – žrtvama i počiniteljima – u kaznenim postupcima te procjeni institucionalnih potreba. Istaknula je i vrijednu suradnju u području medijske pismenosti djece kroz pripremu i održavanje Festivala prava djece.