Izbornik

Suradnjom do bolje prevencije ovisničkih ponašanja djece i mladih

Suradnjom do bolje prevencije ovisničkih ponašanja djece i mladih

Na inicijativu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević 5. studenoga 2021. održan je online sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) a tema su bila ovisnička ponašanja djece i mladih. Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić te voditeljica Odjela za strategije službe za suzbijanje zlouporabe droga Josipa Lovorka Andreić.

Uz pravobraniteljicu za djecu na sastanku su sudjelovale njezine savjetnice Ana Babić, Maja Flego, Davorka Osmak Franjić i Sanja Vladović. Cilj sastanka bio je steći uvid u problematiku ovisničkih ponašanja djece i mladih u odnosu na prevalenciju, vrste, programe prevencije, dijagnostiku, tretman, liječenje, potrebe sustava zaštite i drugo. Nakon uvodnog pozdrava pravobraniteljice, sastanak je moderirala savjetnica Ana Babić. Predstavnici HZJZ-a predstavili su preventivne programe koji se provode u cilju sprečavanja ovisničkih ponašanja, trendove u području ovisnosti te prijedloge za kvalitetnije djelovanje sustava u unapređivanju provođenja univerzalne, selektivne i indicirane prevencije za djecu i mlade.

Sudionici sastanka istaknuli su kako je pred svima veliki izazov i odgovornost u pravovremenom prepoznavanju rizika koji dovode do ovisničkih ponašanja djece i mladih te poduzimanja svih mjera u zaštiti njihovih prava i najboljih interesa. Tijekom sastanka složili su se da je nužno: kreiranje znanstveno utemeljenih evaluiranih preventivnih programa usmjerenih na djecu, roditelje i učitelje, donošenje nove nacionalne strategije koja obuhvaća sve ovisnosti, razvijanje programa rane detekcije, jačanje socijalnih i emocionalnih vještina djece i mladih, implementacija preventivnih programa u školske kurikulume i osnaživanje obiteljskih terapija i intervencija.