Izbornik

Susret Dječjih vijeća Hrvatske

Susret Dječjih vijeća Hrvatske

Dijete u graduFAH-H9266016.jpg wmU sklopu 6. Međunarodne konferencije “Dijete u gradu”, koja se u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade “Dijete u gradu” održava u Zagrebu od 26. do 28. rujna 2012., organiziran je i Susret Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske, na čijem je svečanom otvaranju u zagrebačkoj osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Teme konferencije su Dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijski razvoj, pa će se time baviti i djeca, predstavnici Dječjih vijeća iz Dubrovnika, Čakovca, Krapine, Križa, Ogulina, Omiša, Opatije, Nove Gradiške, Preloga, Siska, Šibenika, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca, Zaboka i Zagreba. Odvojeno, u zasebnim radionicama djeca će raspravljati o istim temama o kojima raspravljaju i odrasli sudionici ove Konferencije, a svoje zaključke prezentirat će u završnom dijelu konferencije svim sudionicima.

Na otvaranju Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, pravobraniteljica Mila Jelavić pozdravila je nazočne, pozvala djecu na aktivno sudjelovanje tijekom Konferencije, ali i u svim drugim situacijama, ističući važnost dječjeg sudjelovanja u odlučivanju o svim pitanjima koja ih se tiču. Pohvalila je organizatore Konferencije zbog načina na koji su pružili priliku djeci za sudjelovanje i izražavanje mišljenja, te je izrazila nadu da je to početak nove, drukčije prakse, koja će djeci omogućiti da se doista uključuju u sva društvena događanja. Aktivnim sudjelovanjem njihova će se razmišljanja, ideje i prijedlozi prenijeti u sve države čiji su sudionici prisutni na Konferenciji. (Foto: FAH)