Izbornik

Susret s djecom, roditeljima i gradonačelnicom Vodica

Susret s djecom, roditeljima i gradonačelnicom Vodica

Vodice.BebePravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sastala se 8.  kolovoza 2013. u Vodicama s gradonačelnicom Brankom Juričev Martinčev. Na radnom sastanku na kojem su, među ostalim, razgovarale o mogućnostima lokalne zajednice u osiguravanju primjerenih uvjeta za život djece ovoga grada, sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Prije sastanka pravobraniteljica Jelavić prisustvovala je susretu gradonačelnice s roditeljima novorođene djece, kojima su tom prilikom uručene simbolične potpore.

Svako novorođenče u Vodicama dobiva 1500 kuna, a roditeljima je ovaj susret ujedno i prilika da s gradonačelnicom porazgovaraju o potrebama djece i problemima te ih pokušaju riješiti. U ovoj prigodi bilo je 38 djece u dobi do četiri mjeseca, a njihovi su roditelji ovaj put mogli razgovarati i s pravobraniteljicom za djecu. Pozdravljajući okupljene ona je posebno istaknula važnost i odgovornost lokalne zajednice u brizi za djecu i uvjete u kojima žive.

Na radnom sastanku gradonačelnica je, na upit o mogućnostima provođenja slobodnog vremena djece i mladih u Vodicama, izvijestila da je svjesna da za njih nema dovoljno sadržaja, posebice izvan ljetne sezone te je najavila kako se  razmatra mogućnost osiguranja prostora za djecu i mlade u staroj zgradi osnovne škole u Vodicama. Rekla je i da Grad pomaže rad 50-ak udruga na području Vodica te da se i kroz taj vid pomoći neka sredstva mogu usmjeriti za djecu i mlade.

U Vodicama je većina djece predškolske dobi upisana u jaslice ili vrtić, ali još nema dovoljno mjesta za sve pa se traže mogućnosti i prostor za organiziranje još jedne ili dviju odgojnih skupina, rekla je gradonačelnica. Uz središnji dječji vrtić u Vodicama, postoji i područni objekt  u Čistoj Maloj, a na otoku Prviću, gdje ima samo šestero djece vrtićke dobi, Grad financijski pomaže u organizaciji čuvanja djece.

Roditelji su u razgovoru upozorili na niz problema u radu osnovne škole u Vodicama, s kojima je upoznata i pravobraniteljica za djecu. Pravobraniteljica je već prije uputila preporuke školi i nadležnim tijelima kako bi se aktualno stanje poboljšalo te će i dalje pratiti što se ondje poduzima i poticati odgovorne da ubrzaju promjene.