Izbornik

Susret s potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem

Susret s potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem

U prostorima vojarne u Petrinji, gdje se nalazi sjedište Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sastala se 8. siječnja 2021. s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske zaduženim za socijalna pitanja te ljudska i manjinska prava Borisom Miloševićem. Tom prilikom razgovarali su o različitim aspektima položaja djece na sisačko-moslavačkom području pogođenom potresom. Pravobraniteljica je predložila da se, radi potrebe koordiniranja aktivnosti brojnih aktera uključenih u pružanje pomoći i podrške koja se odnosi na djecu, odredi jednoga člana Nacionalnog stožera koji bi bio zadužen upravo za praćenje i usklađivanje svih aktivnosti koje se odnose na djecu.

U razgovoru je H. Pirnat Dragičević također predložila uvođenje telefonske linije u Nacionalnom stožeru koja će biti namijenjena isključivo za potrebe prijave i traženja svih vrsta pomoći i podrške za djecu. Istaknula je kako je, nakon prvotnog zbrinjavanja i osiguranja stambenih i drugih uvjeta nužnih za egzistenciju, iznimno važna pravovremena i stručna psihološka pomoć i podrška djeci i obiteljima, koja mora biti dostupna svoj djeci, a ne samo onoj čiji roditelji to zatraže ili koja se nalaze u riziku. Istaknula je i važnost koordiniranja aktivnosti većeg broja subjekata koji su trenutačno aktivni na terenu u pružanju psihološke potpore djeci.

Razgovaralo se i o organizaciji mjesta (punktova) u svakom od područja triju gradova Sisačko-moslavačke Županije – Petrinji, Sisku i Glini – na kojima će se organizirati aktivnosti za djecu te ujedno omogućiti roditeljima da dobiju stručne savjete i pomoć u daljnjoj brizi i odgoju djece u kriznoj situaciji izazvanoj potresom.