Izbornik

Susret s predstavnicima Delegacije Europske komisije

Susret s predstavnicima Delegacije Europske komisije
mayerČlanovi Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Erol Akdag i Martin Mayer sastali su se 14. svibnja 2009. s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić, kako bi razgovarali o ostvarenom napretku u zaštiti prava djece u protekloj godini. Osobito ih je zanimalo jesu li ostvarena poboljšanja u područjima koja su prije bila ocijenjena problematičnima, kao što su ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje, dugotrajnost sudskih postupaka u kojima se odlučuje o pravima djece, angažiranost centara za socijalnu skrb i slično.
Zanimalo ih je i kako se ostvaruje primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije te, s tim u vezi, suradnja s pučkim i ostalim specijaliziranim pravobraniteljima. Pokazali su zanimanje i za način djelovanja Ureda pravobraniteljice, odnosno prihvaćanje njezinih preporuka upućenih državnim institucijama i tijelima te za ostvarivanje Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine.
Delegacija Europske komisije svake godine u studenome objavljuje Izvješće o napretku (Progress Report) za Republiku Hrvatsku, u kojem se dio odnosi i na ostvarivanja prava djece, stoga redovito konzultiraju i pravobraniteljicu za djecu o svim važnim pitanjima iz tog područja.