Izbornik

Svečano obilježena 150. obljetnica Dječjeg doma Klasje u Osijeku

Svečano obilježena 150. obljetnica Dječjeg doma Klasje u Osijeku

U Dječjem kazalištu “Branko Mihaljević” u Osijeku 28. lipnja 2022. svečanom je priredbom obilježena 150. godišnjica postojanja osječkog Dječjeg doma Klasje. Ravnatelj ustanove Vedran Škugor tom je prigodom istaknuo kako Osijek ima dugu tradiciji skrbi o djeci, spomenuvši i da je ustanova današnjeg naziva Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek nasljednica  nekadašnjega sirotišta Huttler – Kollhoffer – Monsperger, koje je počelo s radom davne 1870. godine. Od 1993. do 8. srpnja 2016. ustanova je nosila ime Dječji dom Klasje, čije su ime zajedno odabrali korisnici i odgajatelji.

Klasje se skrbi o djeci bez roditelja, odnosno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i drugoj djeci koja zbog različitih životnih okolnosti trebaju takvu skrb, a njegova je misija stvoriti  uvjete u kojima će djeca odrastati okružena poštovanjem, ljubavlju i sigurnošću.

Svečanosti su uz ravnatelja ustanove Vedrana Škugora nazočili i zamjenik župana Josip Miletić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul, pročelnik Ureda za  socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić te brojni drugi gosti. Među brojnim uzvanicima na svečanosti bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Marijana Šego.

U povodu jubileja djecu su darivali Zaklada “Vaša pošta”, uime Hrvatske pošte, te Croatia osiguranje koji već 12 godina dodjeljuju police osiguranja štićenicima doma, kako bi im olakšali početak samostalnog života nakon izlaska iz organizirane skrbi.

U svečanom dijelu programa, uz izvođače Kvartet Rucner, Blanku Došen i Marija Zbiljskog, nastupio je i Dječji zbor CPUZ Klasje Osijek, koji je ispraćen glasnim pljeskom publike.