Izbornik

Tribina “SUPERTATA” u Čakovcu

Tribina “SUPERTATA” u Čakovcu

supertata Medjimurje

U Čakovcu je 29. lipnja 2016. održana tribina pod nazivom “SUPERTATA – Predstavljanje rezultata projekta MenCare – uključenje muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti u Međimurju“. Nositelj projekta je Organizacija mladih Status: M, a suradnici na projektu bili su Zavod za javno zdravstvo Međimurke županije i Centar za socijalnu skrb Čakovec. Projektom je obuhvaćeno više od 160 korisnika i korisnica (među kojima više od 60 pripadnika romske nacionalne manjine) te oko 50 volontera. Projekt je proveden kroz pet ciklusa radionica održanih u Kuršancu, Prelogu, Macincu i Čakovcu.

Radionice su dizajnirane i provođene prema “Priručniku T – priručniku za uključenje muškaraca u očinstvo i brigu o zdravlju majke i djeteta”, koji je preveden na hrvatski jezik. Bilo je uključeno i 17 institucija i jedinica lokalne samouprave.
MenCare je globalna kampanja za uključeno očinstvo i provodi se u više od 35 zemalja na pet kontinenata, a u Hrvatskoj i susjednim zemljama provodi se pod nazivom SUPERTATA. Teme regionalne kampanje SUPERTATA su: Igraj se; Budi hrabar: pokaži nježnost; Odgajaj bez nasilja i Poučavaj ravnopravnosti i poštovanju.
Misija kampanje je promocija uključenosti muškaraca kao ravnopravnih, nenasilnih očeva i pružatelja brige sa ciljem postizanja obiteljskog blagostanja i rodne ravnopravnosti.
Na tribini je predstavljen projekt i kampanja te publikacija “Očevi u svijetu danas – regionalni pregled na zapadnom Balkanu”, kao i rezultati izvanjske evaluacije projekta.
S izlaganjem pod naslovom “Što radi Pravobranitelj za djecu? Zaštita prava djece čiji su očevi u zatvoru” sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. Ovim izlaganjem je ujedno zaključeno obilježavanje Europskog mjeseca djece čiji su roditelji u zatvoru, što se uobičajeno održava tijekom lipnja, u okviru kampanje međunarodne organizacije Children of prisoners Europe – COPE.