Izbornik

Tribina u Rijeci “Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela”

Tribina u Rijeci “Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela”
internet_riU Rijeci je 30. studenoga 2009. održana stručna tribina “Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela” u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, u organizaciji Doma za dnevni boravak Tić. Osim stručnih izlaganja na tribini su prikazani i rezultati dosadašnjeg rada Doma Tić s njegovim malim ambasadorima – učenicima riječkih osnovnih škola. Na tribini je sudjelovala i stručna suradnica pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht.

Na tribini je, nakon uvodnih riječi ravnateljice Doma Tić Tamare Žakule Desnice i zamjenika gradonačelnika Rijeke dr. Željka Jovanovića  i poruka djece, koje su odraslima prenijeli predstavnici malih ambasadora Tića, Ana Albrecht izvijestila o povredama prava djece putem interneta i mobitela prijavljenim Uredu pravobraniteljice za djecu i njezinom djelovanju u vezi s time. O kaznenim djelima na štetu djece i maloljetnih osoba počinjenim putem interneta govorio je Branko Novak, policijski službenik u Policijskoj upravi primorsko goranskoj. Naglasio je da je broj kaznenih prijava za dječju pornografiju  na računalnoj mreži u zadnjih nekoliko godina znatno porastao.

Psihologinja iz Tića Nataša Špigl prikazala je rezultate istraživanja provedenog među djecom u Rijeci, koje je pokazalo da se više od 90 posto djece koristi internetom, a vrlo malo roditelja prati čime se djeca bave na internetu. Milica Vlaisavljević-Maćešić iz Centra tehničke kulture Rijeka predstavila je programe namijenjene podučavanju djece i roditelja o internetu, koje taj centar ostvaruje u suradnji s Policijskom upravom, Tićem i Obiteljskim centrom primorsko-goranske županije. Programi su besplatni, održavaju se u istom terminu za djecu i roditelje, ali odvojeno.

Poruke ambasadora Tića o prednostima i rizicima interneta, uz poziv roditeljima da nadziru aktivnosti djece na računalu,  iznijeli su učenici Laura Jerković i Toni Vidović.  Nova generacija ambasadora Tića su učenici šestih razreda osnovne škole. Tić dostavlja zaključke djece odraslima – institucijama i javnosti, a ambasadori prenose iskustva i zaključke dalje u školi.