Izbornik

Tribina u Vinkovcima o noćnim izlascima djece

Tribina u Vinkovcima o noćnim izlascima djece
2009_08_13_rondel_pijanstvo_cuganje_400U Vinkovcima je 6. studenoga 2009. održana tribina u organizaciji Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske  županije pod nazivom “23 sata! Još si vani?”. Tema tribine bilo je kršenje članka 95. Obiteljskog zakona koji obvezuje roditelje na nadzor druženja svoje djece s drugim osobama te zabranu izlazaka, za djecu mlađu od 16 godina, nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja. Na tribini je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Tribinu je pratio veliki broj srednjoškolaca sa svojim profesorima te više od 200 roditelja. Skup je otvorila ravnateljica Obiteljskog centra u Vinkovcima Ružica Pandža, a uvodno izlaganje o policijskom postupanju u slučaju zatjecanja djece mlađe od 16 godina bez pratnje u kasnim noćnim izlascima, održao je voditelj odsjeka za javni red PU Vukovarsko-srijemske Ivo Ivkić. Drugo uvodno predavanje održala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vinkovci Gordana Trifunović, o postupanju Centra za socijalnu skrb kad ih policija obavijesti o kršenju članka 95. za određeno dijete te mogućem izricanju mjera iz Obiteljskog zakona. Govorila je i o odgovornosti roditelja za odgojno postupanje prema djetetu, kao i o posljedicama zanemarivanja odgoja djeteta.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović povezala je članak 95. Obiteljskog zakona s Konvencijom o pravima djeteta te je govorila o obvezama roditelja u odgoju djece i o savjetovanju koje roditelji mogu dobiti u Obiteljskom centru i Centru za socijalnu skrb.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila su pitanja djece, roditelja i nastavnika na koje su odgovarali uvodničari i ravnateljica Obiteljskog centra.