Izbornik

U Opatiji održana 7. Konferencija socijalnih radnika

U Opatiji održana 7. Konferencija socijalnih radnika

U Opatiji je od 12. do 14. listopada 2016. održana Sedma Konferencija socijalnih radnika pod nazivom “Sigurna obitelj – stabilno društvo: Obitelj u fokusu socijalnog rada”, koju je organizirala Hrvatska udruga socijalnih radnika, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i Primorsko goranske županije.

Na konferenciji je istaknuto kako je suvremeno društvo obilježeno nestalnošću i brzim promjenama koje dovode do širokog raspona potreba i odnosa unutar različitih obitelji: dvoroditeljskih, jednoroditeljskih, posvojiteljskih, udomiteljskih i drugih, a socijalni rad s obitelji najvećim dijelom se bavi obiteljima u riziku. Stresne i krizne situacije, kao što su nezaposlenost, siromaštvo, deložacije ili ekonomska migracija, često su povezane s narušavanjem socio-ekonomskih uvjeta u obitelji. Životni događaji kao što su bolest, invaliditet, rođenje djeteta s teškoćama u razvoju, nasilje, razvod i drugi problemi također mogu utjecati na potrebu obitelji za profesionalnom pomoći i podrškom.

Uloga socijalnog rada je pružiti pomoć i podršku članovima obitelji kako bi oni kompetentnije funkcionirali i zadovoljili svoje potrebe u obiteljskome okruženju.