Izbornik

Učenici OŠ Čavle posjetili riječki ured pravobraniteljice

Učenici OŠ Čavle posjetili riječki ured pravobraniteljice

OScavleDana riječki ured pravobraniteljice za djecu 4. studenoga 2011. posjetile su učenice Osnovne škole Čavle iz Čavala pokraj Rijeke, uključene u projekt iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo pod nazivom “Kršenje članka 95. Obiteljskog zakona”. Predstavile su soj rad zajedno s voditeljicom projekta Gordanom Manojlović i ravnateljicom Škole Tanjom Stanković.

Projekt je potaknut vijestima o vandalizmu mladih u kasnim noćnim satima te o nastaloj šteti na zgradama dječjeg vrtića i škole u njihovu mjestu. Odabravši ovu temu, učenici su započeli istraživati problem, proučili su propise, pratili vijesti u medijima, proveli anketu među učenicima sedmih i osmih razreda i njihovim roditeljima, obavili intervjue s načelnikom Općine Čavle, komunalnim redarom i djelatnikom Policijske postaje. Kao moguća rješenja problema predložili su da bi policajci trebali obavljati češće ophodnje u noćnim satima, da je potrebno informirati mlade i njihove roditelje o postojanju propisa, važnosti njihova poštovanja i posljedicama kršenja zakona, ali i da bi trebalo zaposliti noćnog čuvara koji bi nakon 23 sata obilazio okupljališta mladih. Kao najbolji pristup rješenju ovog problema ističu preventivno djelovanje.

Svojim planom djelovanja predvidjeli su da će na satu razredne zajednice obraditi ovaj problem te učenicima objasniti da svaki član zajednice uz prava ima i obveze te da je jako važno da se svatko ponaša odgovorno. Za roditelje koji imaju poteškoća u odgoju djece predlažu organiziranje predavanja i radionica, putem medija senzibiliziranje javnosti i ostalih članova lokalne zajednice te zapošljavanje noćnog čuvara. Svoj su projekt predstavili učenicima od 5. do 8. razreda u svojoj školi i roditeljima učenika.

Prilikom njihova posjeta Uredu pravobraniteljice za djecu, savjetnice pravobraniteljice Ana Albrecht i Danijela Žagar upoznale s ih radom Ureda, s posebnim osvrtom na pravo djece na participaciju, predstavivši im  i Mrežu mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu.