Izbornik

Učenički projekt o nasilju u adolescentskim vezama

Učenički projekt o nasilju u adolescentskim vezama

nasilje teenU okviru Projekta građanin, koji u obliku izvannastavnih aktivnosti provode u svojoj školi, učenice Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku posjetile su 23. siječnja 2015. osječki ured pravobraniteljice za djecu. Učenice Ika Josipa Babić i Marina Lukić, sa školskom pedagoginjom Gordanom Popović, predstavile su savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanji Vladović svoj rad u okviru teme “Nasilne teen veze su bez veze”.

U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku Projekt građanin provodi se već nekoliko godina. Svake školske godine obrađuju drugu temu, s kojom se predstavljaju i na školskoj, županijskoj i državnoj Smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Ove godine odlučili su se za temu o nasilju u adolescentskim vezama, budući da su prepoznali važnost edukacije vršnjaka o ovoj vrsti nasilja, koje često ostaje neprepoznato.

Jedna od planiranih projektnih aktivnosti bio je i razgovor s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu. Savjetnica pravobraniteljice odgovarala je na njihova brojna pitanja o nasilju te ih je upoznala i sa stajalištima i aktivnostima pravobraniteljice u zaštiti djece od svih oblika nasilja pa tako i onog u adolescentskim vezama.

Učenici su u sklopu projekta proveli i anketu među vršnjacima u školi, a rezultati su pokazali da njihovi vršnjaci ne prepoznaju neka nasilna ponašanja kao nasilje i ne znaju dovoljno o tome kako se zaštititi od nasilja. S. Vladović pohvalila je njihov projekt i nastojanja da educiraju i osnaže svoje vršnjake u borbi protiv svih oblika nasilja. U razgovoru su se dotakli i drugih tema iz područja rada pravobraniteljice za djecu te kršenja prava djece u školama i općenito u društvu.