Izbornik

Uključenost očeva u vrijeme pandemije COVID-19

Uključenost očeva u vrijeme pandemije COVID-19

Međunarodna organizacija Step by Step (ISSA) održala je 3. studenoga 2020. webinar “Uključenost očeva u vrijeme pandemije COVID-19: Izazovi, obećavajuće prakse i prilike”. Sudionici su raspravljali o važnosti roditeljstva u vrijeme pandemije i važnosti ravnopravne uključenosti oba roditelje u djetetov razvoj, brigu, podršku i zajedničko provedeno vrijeme tijekom pandemije.

Aktivitet i uključenost očeva je posebno važna. Oni u vrijeme pandemije više vremena provode kod kuće nego inače i to može biti dobra prilika da budu više uključeni u djetetovo školovanje, igru, slobodno vrijeme, razvijanje bliskosti. Na webinaru su prikazani neki inovativni odgovori na krizu i zanimljivi programi. Govorilo se o aktivnom i angažiranom očinstvu, suodgovornom roditeljstvu, o očevima kao pokretačima promjene.

Zanimljiv je primjer iz Gruzije u kojem se u gledanim tv-terminima emitiraju prilozi koji prikazuju djecu i očeve u zajedničkim aktivnostima ili očevi čitaju dječje knjige, poznati očevi sportaši ili glumci govore o važnosti uključenih očeva. Opažen je veliki interes gledateljstva i utjecaj na promjenu stereotipa vezanih uz muškarce i njihov angažman u obitelji.

Predstavljeno je i istraživanje koja pokazuje da majke imaju veće samopouzdanje u odnosu na roditeljsku vještinu, no očevi su više zainteresirani za to kako mogu biti bolji roditelji, traže o tome informacije na internetu, traže savjet.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu webinar je pratila zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.