Izbornik

UNICEF predstavio rezultate programa podrške djeci i obiteljima u riziku

UNICEF predstavio rezultate programa podrške djeci i obiteljima u riziku

U Zagrebu je 23. rujna 2021. održano završno predstavljanje ishoda programa “Sustavna podrška obiteljima s djecom: Procjenjivanje i smanjivanje rizika za dobrobit djece”. UNICEF je predstavio rezultate četverogodišnjeg projekta provedenog u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske udruge socijalnih radnika i Društva za psihološku pomoć. Inicijativa je pokrenuta 2017. godine s ciljem osiguravanja snažnije podrške obiteljima koje žive u nepovoljnim okolnostima i omogućavanja odrastanja djece u podržavajućem obiteljskom okružju kroz nove usluge podrške za roditelje, poboljšanje kapaciteta stručnjaka i međusektorske suradnje te poboljšanje kvalitete udomiteljske skrbi o djeci.

Proteklih godina u ostvarivanju cijeloga projekta sudjelovao je i Ured pravobraniteljice za djecu, najviše putem svoje predstavnice psihologinje Davorke Osmak Franjić, koja je bila članica programskoga savjeta inicijative “Sustavna podrška obiteljima s djecom…”.

Na predstavljanju rezultata programa govorile su predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu i drugi. Tom je prilikom navedeno da su kroz četverogodišnji program “Za snažniju obitelj” osigurani edukacija i edukativni materijali za više od 2600 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, razvijen je novi model podrške roditeljstvu – majkama i očevima – u koji je dosad bilo uključeno 550 roditelja i djece, razvijen je program osposobljavanja udomitelja i novi alati za praćenje kvalitete njihovih usluga, te je provedeno osposobljavanje za više od 900 stručnjaka iz pravosuđa, policije, zdravstvenog i obrazovnog sustava, a donesene su i smjernice za omogućavanje međusektorskih usluga zaštite djece.

Također je istaknuto: da su u 2020. sustavu socijalne skrbi prijavljena 6603 slučaja neodgovarajuće brige za dijete, uključujući i nasilje i zlostavljanje; da više od 9900 djece odrasta u obiteljima koje trebaju podršku sustava socijalne skrbi radi osiguranja zdravijeg okruženja za djecu; te da se trenutačno 1294 udomiteljske obitelji brinu o ukupno 2214 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Na skupu je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, sudjelovala savjetnica pravobraniteljice Lidija Petrović.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje. (Foto: Hina, E. Šušak)