Izbornik

UNICEF: “Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj”

UNICEF: “Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj”
unicef.udomiteljstvo.publU sklopu UNICEF-ove akcije Svako dijete treba obitelj, u Novinarskom domu u Zagrebu 31. ožujka 2010. predstavljena je UNICEF-ova publikacija “Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj – analiza stanja i prijedlog smjernica”, koja donosi sveobuhvatni pregled podataka o udomiteljstvu djece posljednjih godina te preporuke za razvijanje politika koje će podržati zamjensku obiteljsku skrb za djecu.

Publikacija se temelji na znanstvenim istraživanjima objavljenim u Hrvatskoj od 2000. godine te na mišljenjima stručnjaka socijalne skrbi iskazanim na stručnim skupovima i na tematskim raspravama, koje je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi organizirao UNICEF-ov ured za Hrvatsku. Na promociji su je predstavile autorica prof. dr. sc Antoniju Žižak, ravnateljica Uprave za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović i programska voditeljica pri UNICEF-u Đurđica Ivković.

Objavljivanje publikacije predstavlja doprinos reformskim procesima u okviru sustava socijalne skrbi, u smislu unapređenja stručne podrške biološkim i udomiteljskim obiteljima i djeci te u smislu transformacije ustanova za smještaj djece kao i razvijanja službi podrške obiteljima u lokalnoj zajednici. Predstavljanje je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.