Izbornik

Ured za obitelj Riječke nadbiskupije obilježio 10. obljetnicu

Ured za obitelj Riječke nadbiskupije obilježio 10. obljetnicu

Ured_za_obiteljSvečanim skupom i raspravom za okruglim stolom o potrebi suvremene obitelji za stručnom pomoći i podrškom, u Rijeci je 15. svibnja 2012. obilježena 10. godišnjice rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Ured je osnovan 2001. godine, a od 2004. intenzivno provodi svoju misiju dobrobiti braka i obitelji, koja uključuje različite oblike rada, poput savjetovališta za brak i obitelj, obiteljske i roditeljske škole i drugih.

Nakon pozdravne riječi Nadbiskupa dr. Ivana Devčića i voditelja Ureda za obitelj vlč. Ivana Nikolića, retrospektivu rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije u proteklih 10 godina prikazale su asistentica voditelja Ureda Vedrana Blašković, dipl. teolog i bračni i obiteljski savjetodavac Željka Frković, dipl. pedagog.

Radni tim Ureda čine svećenik, diplomirani teolog i diplomirani pedagog, koji su stalno zaposleni te petnaest stručnih suradnika: diplomirani psiholozi, defektolog rehabilitator, liječnik, defektolozi i diplomirani teolozi. Tijekom jedne godine u svim programima Ureda za obitelj sudjeluje oko 2200 neposrednih korisnika. Pripremu za brak godišnje prođe oko 650 parova ili 1300 osoba. Roditeljska škola održava se u travnju, kao preventivni vikend-program, putem predavanja i radionica za edukaciju roditelja o roditeljstvu, a u njoj godišnje sudjeluje oko 50 obitelji ili 200 sudionika, odraslih i djece. U obiteljskom i bračnom savjetovalištu godišnje potraži pomoć oko 100 osoba. U obiteljskoj školi, vikend-programu koji se održava u listopadu i njime se potiče obiteljsko druženje i učvršćuje obiteljsko zajedništvo, sudjeluje oko 100 obitelji, odnosno 400 odraslih i djece.

Uslijedilo je predavanje “Način rada s obiteljima u biskupiji Linz”, koje je održao Rolf Sauer, dugogodišnji predstojnik Ureda za obitelj biskupije Linz, koji je sudjelovao i u počecima stvaranja riječkog Ureda za obitelj.

Potom je održan Okrugli stol “Današnja obitelj je potrebita stručne pomoći i podrške”, na kojem su stručna izlaganja održale prof. dr. sc. Tanja Frančišković iz Centra za psihotraumu KBC Rijeka (“Trauma i obiteljski odnosi”) te prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (“Dijete i razvod braka roditelja”). Viša savjetnica sa socijalnu skrb u Primorsko-goranskoj županiji Iva Josipović predstavila je suradnju Primorsko-goranske županije i Ureda za obitelj, a pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat predstavila je socijalni program Grada Rijeke i druge programe usmjerene na zaštitu obitelji, istaknuvši da je Ured za obitelj Riječke nadbiskupije partner Grada Rijeke u tim programima već dugi niz godina.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, a potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je tom prilikom ulogu državnih institucija u pomoći obitelji, te iznijela ocjenu aktualnog stanja i najavila planirane poteze Vlade u području socijalne politike.

Uime Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Danijela Žagar.