Izbornik

Ususret 10. Festivalu prava djece

Ususret 10. Festivalu prava djece

U Maloj kući dječjih prava 3. listopada 2018. održana je konferencija za medije kojom je najavljen 10. Festival prava djece, čije će se svečano otvorenje održati 9. listopada 2018.  Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u partnerstvu s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku, Hrvatskim filmskim savezom, Uredom pravobraniteljice za djecu i Kinima CineStar.

Na konferenciji su se okupljenim novinarima obratili umjetnička direktorica festivala Tatjana Aćimović,  Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, voditeljica komunikacija u UNICEF-ovom uredu za Hrvatsku Gorana Banda i glumac Goran Grgić koji podupire festival od njegovih početaka. Specifičnost je Festivala prava djece ponajprije u tome što on ostvaruje i promiče načelo inkluzivnosti jer su sve projekcije filmova prilagođene i osobama s oštećenjem vida ili sluha.

Festival nudi kvalitetne filmove za djecu profesionalnih autora, edukativne materijale i radionice te predstavlja mladoj publici mlade filmske autore – filmove koje su snimili učenici osnovnih i srednjih škola.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika ocijenila je ovaj festival vrlo važnim i vrijednim jer širi svjesnost o važnosti prava djece, a uz to afirmira stvaralaštvo za djecu i stvaralaštvo djece. Vidi ga poticajnim na mnogo načina i razina: i za djecu, i za roditelje, i za učitelje, i za cijelo društvo – koje djeci mora osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakom djetetu.

Više o festivalu prava djece pročitajte na https://www.festivalpravadjece.com/.