Izbornik

Uz Svjetski dan socijalnog rada

Uz Svjetski dan socijalnog rada

Kod savjetnika115897880Udruga socijalnih radnika Splitsko-dalmatinske županije obilježila je Svjetski dan socijalnog rada 19. ožujka 2013. skupom “Profesionalni stres i mentalno zdravlje pomagača”. Uvodno izlaganje održao je prim. mr. sc. Časlav Lončar s Klinike za psihijatriju KBC Split, koji je, među ostalim, govorio i o načinima pomoći osobama pod stresom.

 

Socijalna radnica Renata Jurčević iz Centra za socijalnu skrb Split govorila je o izvorima stresa specifičnim za profesiju socijalnih radnika i mogućnostima ublažavanja posljedica stresa. Predstavila je rezultate istraživanja provedenog na Konferenciji socijalnih radnika u listopadu 2012. Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri su radnici u socijalnoj skrbi izloženi agresiji i u kojoj mjeri su dobili potrebnu pomoć. Provedena anketa pokazala je da je od 212 ispitanika njih 78,7 posto bilo napadnuto, verbalno ili fizički, obavljajući svoju službenu dužnost. Od ukupno 167 ispitanika koji su bili žrtve napada njih 81,4 posto nije dobilo organiziranu stručnu pomoć od poslodavca. Od ukupno 212 ispitanika njih 99,5 posto procijenilo je nužnim donošenje Protokola o postupanju u slučaju nasilja nad djelatnicima u sustavu socijalne skrbi, koji bi obuhvaćao i suradne službe.

Kao dodatni izvor stresa na okruglom stolu istaknute su i najavljene izmjene Pravilnika o minimalnim uvjetima prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb i podružnice. Istaknuto je da predložene izmjene Pravilnika idu k još većem opterećenju radnika u centrima za socijalnu skrb jer, prema omjeru predloženog broja obitelji po jednom stručnom radniku i broja radnih dana, proizlazi kako sa svakom obitelji stručni radnik može raditi samo devet sati godišnje. Na skupu je istaknuto da se splitski Centar za socijalnu skrb zbog takvog prijedloga novog Pravilnika obratio Ministarstvu socijalne politike i mladih kako bi ukazao na brojnost, dugotrajnost i složenost postupaka koji se vode pred Odjelom za djecu, brak i obitelj te izrazio bojazan da će predloženim Pravilnikom biti uvelike onemogućeni realizirati poslove sukladno pravilima struke te standardima kvalitete rada.

Okrugli stol je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.