Izbornik

Vanja, Lana i Patrik intervjuirali pravobraniteljicu

Vanja, Lana i Patrik intervjuirali pravobraniteljicu

Troje učenika 3.a razreda Osnovne škole Trnsko u Zagrebu posjetili su pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević u njezinom uredu 7. prosinca 2018., kako bi u razgovoru s njom doznali više o njezinom poslu i ulozi. Bili su to Vanja, Lana i Patrik, koji su kao svoj grupni zadatak,  u sklopu razrednog projekta pod naslovom “Grad prijatelj djece”, odabrali temu “Pravobraniteljica za djecu”.

Ideja da posjete pravobraniteljicu potekla je, kažu, od Vanje, ali svi zajedno su pripremili pitanja. Zanimalo ih je prvo kako se postaje pravobraniteljica za djecu i što sve uključuje taj posao, a zatim, tko se sve može javiti pravobraniteljici, javljaju li joj se i sama djeca, koja se prava djece najviše krše, kako pravobraniteljica može pomoći djeci… O svemu što su saznali informirat će svoje kolege u razredu, a dobili su i letke o radu pravobraniteljice za djecu i Konvencije o pravima djeteta, uz djeci prilagođenu verziju tog dokumenta – za sebe i za školsku knjižnicu.

Tom je prilikom i pravobraniteljica željela više doznati o njima pa ih je pitala jesu li zadovoljni svojom školom i što im je u školi najbolje, na što su spremno u glas odgovorili: “Učiteljica!”. Razgovarali su i o naselju u kojem stanuju, o tome ima li u njemu dovoljno igrališta i drugih prostora za dječju igru, kako provode slobodno vrijeme, što su po njihovom mišljenju problemi djece danas, jesu li se susretali s problemom nasilja nad djecom ili nasilja među djecom i slično.

Ispraćajući ih, pravobraniteljica im je predložila da ponovno dođu u posjet s cijelim razredom ili s većom grupom predstavnika učenika svih razreda, kad će biti gosti u njezinoj Maloj kući dječjih prava te će u razgovoru s njezinim savjetnicama i kroz radionice moći doznati još više o pravima djece.