Izbornik

Virtualna međunarodna konferencija obitelji zatvorenika

Virtualna međunarodna konferencija obitelji zatvorenika

U organizaciji međunarodne organizacije AIAC (Advocacy in Action Coalition) od 22. do 24. listopada 2020. održana je 12. Godišnja konferencija obitelji zatvorenika (Prisoner’s Family Conference) uglavnom s područja Sjedinjenih Američkih Država koja se održava svake godine u Dallasu, u Texasu. Tema  ovogodišnje konferencije bila je “Osvjetljavanje utjecaja zatvorske kazne”. Sudionica konferencije bila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je članica AIAC-a.

Na ovoj konferenciji izlagači i sudionici bili su članovi akademske zajednice, pravnici, odvjetnici, socijalni radnici, predsjednici udruga i pojedinci. Svima je zajedničko da imaju osobno izravno iskustvo s izdržavanjem zatvorske kazne ili ga je imala njima bliska osoba. Mnogi od njih su svoja iskustva opisali u knjigama i prikazali kroz umjetničke projekte, a mnogi su osnovali udruge i organizacije kroz koje zagovaraju prava zatvorenika i njihovih obitelji, te nude pravne savjete i psihološku podršku.

Ova konferencija je svojevrsno sigurno mjesto za dijeljenje iskustava, stajališta i ideja te za zagovarački i aktivistički rad. Govorilo se, kao i svake godine, o nedostatku empatije za obitelji zatvorenika i same zatvorenike u društvu. Bilo je riječi i o brojnim problemima boravka u zatvoru za vrijeme epidemije COVID-19, zabrani nošenja maske u zatvoru i ugrožavanju zdravlja, o tome da obitelji nemaju informacija o zdravlju zatvorenika, čak ni kada on završi u bolnici. Uglavnom je ukinuta komunikacija s obiteljima, čak i ona telefonom. Kao rješenje se navodi smanjenje ograničenja kontakata s obitelji, ali i jačanje zaštitnih epidemioloških mjera unutar zatvora (pravo na masku, distancu i dovoljno higijene), transparentnost u komunikaciji, oslobađanje zatvorenika malog rizika i onih kojima je ostalo još malo kazne za izdržati.

Posebna tema kao i svake godine bila je masovno uhićivanje i zatvaranje u SAD, kako je zatvorska kazna i masovno zatvaranje pretvoreno u profitnu djelatnost, govorilo se o tzv. industrijalizaciji zatvorskog sustava, netransparentnosti vezanih uz rad privatnih zatvora, te o  ugrožavanju ljudskih prava zatvorenika u redovnim, a posebno u pandemijskim okolnostima.

Jedan odvjetnik koji je više od 10 godina bio na izdržavanju kazne zatvora govorio  o tome kako se njegova kazna odrazila na njegovu djecu, čije prvo pitanje je bilo: Hoćeš li i dalje biti naš tata? i na održavanje odnosa s njima. Govorio je i o tome kako je vidio i doživio različite faze pravosudnog postupka i kako je najbolji period bio nakon što je kazna izrečena, a životna situacija i perspektiva je postala jasnija. Danas daje pravne savjete ljudima na izdržavanju kazne zatvora i njihovim obiteljima.

Predsjednica 2017. godine osnovane globalne mreže International Coalition for Children with Incarcerated Parents (INCCIP) i predsjednica paneuropske mreže Children of Prisoners Europe predstavile su rad i misiju ovih dviju organizacija koje zagovaraju prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.