Izbornik

Vukovar: Konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Vukovar: Konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

U Vukovaru je 17. listopada 2019., u organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zaklade Friedrich Ebert Stiftung i Hrvatske zaklade za znanost, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, održana Konferencija “Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi, perspektive”.

Tom prigodom su, za djelatnike u odgoju i obrazovanju te predstavnike lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva, predstavljeni rezultati znanstveno-istraživačkog projekta “Integracijski procesi većine i manjine u etnički mješovitim zajednicama” voditeljice prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost. U istraživanju su sudjelovali učenici 35 osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom, češkom, mađarskom, srpskom i talijanskom jeziku u četiri višeetničke zajednice u Hrvatskoj.

Na Konferenciji su detaljnije predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u Vukovaru i okolici, u školama u kojima se nastava odvija na hrvatskom i srpskom jeziku i pismu, a sudionicima je uručena i publikacija u kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, sa zaključcima i konkretnim preporukama nadležnim tijelima.

Sudionike skupa pozdravili su, osim voditeljice istraživanja, predstavnica Zaklade Fridrich Ebert Blanka Smoljan, zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Uvodno predavanje pod naslovom “Obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj u europskoj perspektivi” održao je politolog s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Nikola Baketa, a istraživački tim predstavio je istraživanje i dobivene rezultate.

Na okruglom stolu u sklopu konferencije sudjelovali su predstavnici institucija, organizacija i udruga koji su dali svoje viđenje rezultata istraživanja iz perspektive svojih stručnih uloga, a o svom osobnom doživljaju obrazovanja u Vukovaru govorili su bivši i sadašnji učenici te djelatnici škola.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, koja je sudjelovala na konferenciji i u radu okruglog stola, tom je prilikom naglasila holističku potrebu zaštite svih prava djece u kontekstu odgoja i obrazovanja te ostvarivanje načela najboljeg interesa djece u različitim životnim situacijama. Na konferenciji je istaknuta važnost dobrobiti sve djece u socijalnoj integraciji te potreba da se na poboljšanju trenutačnog stanja djeluje aktivnije, putem ciljanih i svjesnih aktivnosti, u školama, kao mjestima velikog integracijskog potencijala te u još uvijek duboko podijeljenoj lokalnoj zajednici.