Izbornik

Zaštita djece u pravosudnom postupku

Zaštita djece u pravosudnom postupku

shutterstock 41060395U prostorijama Ureda UNICEF-a za Hrvatsku 10. rujna 2013. održan je sastanak  o zaštiti djece koja sudjeluju u pravosudnom postupku kao počinitelji, žrtve ili svjedoci kaznenih i prekršajnih djela. Cilj sastanka bila je razmjena informacija o aktivnostima koje različiti dionici trenutačno provode s ciljem zaštite djece u pravosudnom postupku te dobivanje uvida u stanje prava djece u pravosudnom sustavu.

 

Na sastanku su, uz predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđicu Ivković i njezinu suradnicu Martinu Tomić Latinac, sudjelovale pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Gordana Filipović, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander te predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Petö Kujundžić.

Sudionici sastanka identificirali su ključne korake koji su nužni kako bi se osiguralo kvalitetno zakonsko uređenje, ali i odgovarajuća primjena propisa u praksi. Prije svega istaknuta je važnost kvalitetne edukacije stručnjaka i osiguranje potrebne opreme na sudovima za provođenje forenzičnog intervjua s djecom žrtvama i svjedocima u pravosudnom postupku te donošenje smjernica (protokola) o postupanju s djecom u pravosudnom postupku. Dogovorena je suradnja u organiziranju edukativnih radionica za suce, državne odvjetnike te druge stručne djelatnike u pravosudnom postupku.