Izbornik

Znanstveni skup na Filozofskom fakultetu u Osijeku o prevenciji u zajednici

Znanstveni skup na Filozofskom fakultetu u Osijeku o prevenciji u zajednici

teenagericaU organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društva psihologa Osijeku, u suorganizaciji sa Hrvatskim psihološkim društvom i Hrvatskom psihološkom komorom, u Osijeku je od 25. do 27. veljače 2016. održan VI. znanstveno-stručni skup “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici”. Ovaj bijenalni skup okupio je brojne psihologe i stručnjake srodnih profila u poster prezentacijama, radionicama te izlaganjima stručnih i znanstvenih radova iz tematike vršnjačkog nasilja, posebice onog na internetu, zaštite djece s teškoćama u razvoju i darovitih, zaštite mentalnog zdravlja, s posebnim naglaskom na preventivnim aktivnostima u zajednici.

Doprinos novim saznanjima dali su znanstvenici – psiholozi i socijalni pedagozi koji su prezentirali najnovija istraživanja iz područja prevencijske znanosti koja se odnose na kockanje mladih, pojavu problema u ponašanju djece i mladih, mentalno zdravlje te vrijednosti prevencije u lokalnoj zajednici. Prikazana su i istraživanja koja se odnose na definiciju i koncept otpornosti, i to mladih iz dječjih domova, obiteljskog sustava te lokalne zajednice. Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je održala izlaganje “Vršnjačko nasilje iz perspektive pravobraniteljice za djecu”.

Održana su i pozvana predavanja eminentnih stručnjaka. Jednu od radionica i pozvano predavanje pod naslovom “Helth, illness, prevention, promotion: The impact of the economic crisis in Europe” održao je dr. Kai Ruggeri sa Sveučilišta Cambridge iz Velike Britanije. Predavanje “Izazovi evaluacije u prevenciji“ održao je i dr. sc. Dean Ajduković s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje “Prevencija psihičkih poremećaja – odakle smo krenuli i kamo idemo” održao je prof. dr. sc. Veljko Đorđević, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb i profesor na Katedri za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.