Izbornik

Konferencija o suzbijanju diskriminacije

Konferencija o suzbijanju diskriminacije

Kuca_ljudskih.balonOrganizacija civilnog društva B.a.B.e. održala je 14. i 15. siječnja 2011. u Zagrebu, u Kući ljudskih prava, međunarodnu/regionalnu konferenciju, kao integralni dio projekata “Potpora provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije II” i “Putevima diskriminacije”. Konferencija je okupila stručnjake iz područja suzbijanja diskriminacije s europske i regionalne razine.

Izlaganja su održali Goran Selanec, Ivana Radačić, Tena Šimonović Einwalter iz Ureda pučkog pravobranitelja, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, Jagoda Novak iz Centra za ljudska prava, Ivana Polunić iz Hrvatskog pravnog centra i drugi. Pozdravni govor održali su šef Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH  prof. dr. sc. Slobodan Uzelac.

Konferencija se sastojala od dva dijela. U prvom je prezentiran europski zakonodavni okvir i europska sudska praksa, zatim oblici pojavnosti diskriminacije i trendovi na nacionalnoj i regionalnoj razini (Srbija, BiH) i razini europskog zakonodavnog okvira. U drugom dijelu konferencije organiziran je praktičan rad vezano uz instituciju pučkog pravobranitelja i organizacija civilnog društva – usuglašavanje protokola bilježenja i praćenja slučajeva diskriminacije, mehanizam udružne tužbe; zatim analize slučajeva i preporuke te pozicija i uloga umješača – praksa i iskustva kao i vođenje postupka pred Europskim sudom za ljudska prava.

U radu konferencije sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.