Izbornik

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2012./2013.

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2012./2013.

PrvasicŠkolsko će zvono 3. rujna 2012. pozvati u školske klupe više od 515.000 učenika u Hrvatskoj i označiti njihov povratak đačkim obvezama, druženju s učiteljima i školskim prijateljima, ali i suočavanje s novim školskim izazovima, stjecanje novih znanja i novih prijatelja. Događaj je to koji bi za svu djecu trebao biti poput svečanosti, jer obrazovanje je važno dječje pravo.

Zato pozivam sve one koji na to mogu utjecati da pomognu da početak školske godine za svu djecu doista bude svečan i ugodan doživljaj, da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi, da zna da će u učenju dobiti podršku učitelja, da će nailaziti i na prepreke i probleme, ali će ih svladavati uz pomoć odraslih i zajedno s drugom djecom.

To je posebno važno za oko 40.800 prvašića. Njihov prvi susret sa školom i učiteljima dobrim će dijelom obilježiti i njihov odnos prema učenju i znanju. Njihova učionica, učiteljica i razredni prijatelji, s prvim danom škole postaju važan dio njihovoga svijeta. A odgovornost svih nas odraslih je da taj mali svijet bude ugodno, poticajno i sigurno mjesto.

I put od kuće do škole važan je dio toga dječjeg svijeta koji moramo učiniti sigurnim i zaštićenim. Ne možemo ukloniti sve rizike i opasnosti, ali možemo i moramo paziti na sigurnost djece u prometu, uputiti ih u važnost poštovanja prometnih propisa i pružiti im i vlastitim ponašanjem dobar primjer. Prometna policija već je najavila da će s osobitom pažnjom nadzirati promet u blizini škola, no velik dio odgovornosti je na roditeljima i na svima odraslima.

Sve što uložimo u djecu, pogotovo u njihovoj ranoj dobi, kasnije nam se višestruko vraća. A djeca nas trebaju – ne samo da bismo im kupovali stvari. Ona trebaju našu pažnju, naše vrijeme, našu odgovornost. Djecu trebamo štititi, ali ih moramo pripremiti i osposobiti da se sama sigurno i odgovorno kreću kroz život, da slobodno istražuju i stječu nove spoznaje. U tome važne zadaće i odgovornosti imaju i obitelj, i škola, i cijela zajednica, ali i sama djeca u skladu sa svojom dobi i zrelosti. Jer imati prava znači poštovati i braniti i svoja i tuđa prava.

Svim učenicima želim radostan početak školske godine, mnogo uspjeha u učenju i što više veselja i zabave u školskom životu!  

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić