Izbornik

Pravobraniteljica pozvala gradonačelnika Penavu da ukloni sporni video sa službenih stranica Grada Vukovara

Pravobraniteljica pozvala gradonačelnika Penavu da ukloni sporni video sa službenih stranica Grada Vukovara

Saznavši za slučaj vršnjačkoga nasilja u Vukovaru, za koje se u medijima navodilo da je moglo biti potaknuto time što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u negativnom kontekstu spomenuo učenike Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru koji se školuju na srpskom jeziku i pismu, pravobraniteljica za djecu zatražila je izvješće Policijske uprave Vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama u povodu vršnjačkoga nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost djece. Također je zatražila mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka o mogućoj povredi prava na privatnost djece tijekom konferencije za tisak gradonačelnika Ivana Penave, održane u povodu 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, na kojoj je prikazan video materijal u kojem se vide djeca kako sjede za vrijeme izvođenja hrvatske himne. Isti video objavljen je na službenim stranicama Grada Vukovara, a u objavljenoj vijesti navodi se da je riječ o učenicima Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru.

Tim povodom pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u medijima je iznijela stajalište kako u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao „argumente“ za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimki djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete. Stoga se iz Ureda pravobraniteljice kontinuirano preporučuje da se u okviru stranačkih i političkih aktivnosti i promidžbe izbjegava sudjelovanje djece, kao i objavljivanje fotografija ili videozapisa na kojima su prikazana djeca.

I u vezi sa slučajem koji se dogodio u Vukovaru, pravobraniteljica ponovno podsjeća na nužnu odgovornost odraslih osoba, posebice onih koji obavljaju javno političke dužnosti, da svojim djelovanjem te osobnim ponašanjem i primjerom pridonose stvaranju atmosfere tolerancije i prihvaćanja različitosti te unaprjeđivanju kvalitete zajedničkog života svih građana, posebice djece. Jedino takvo ponašanje odraslih pridonosi ostvarivanju prava sve djece čije ostvarivanje je zajamčeno Konvencijom o pravima djeteta koju je Republika Hrvatska preuzela i ugradila u svoj pravni poredak.

Budući da su sporni videozapis i podaci, koji u negativnom svjetlu prikazuju učenike Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, i dalje dostupni na web stranici Grada Vukovara, pravobraniteljica je, u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o pravobranitelju za djecu, upozorila gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da su javnom objavom tih podataka povrijeđena prava i interesi djece te mu je preporučila da odmah ukloni sporni video i podatke o školi koju djeca pohađaju.

Također ga je i putem medija pozvala da to učini što prije i da tako pokaže da mu je stalo do dobrobiti djece, te da se u rješavanju uočenih problema angažira tako da zajedno sa svim resursima u školi i lokalnoj zajednici pridonosi odgoju sve djece za razumijevanje i prihvaćanje različitosti i za uzajamno poštovanje te nenasilno rješavanje eventualnih sukoba.