Uz 15. veljače – Dan djece oboljele od malignih bolesti

Uz 15. veljače – Dan djece oboljele od malignih bolesti

Dijete u bolniciUdruga SANUS iz Splita, koja okuplja roditelje djece oboljele i liječene od malignih bolesti, obilježila je 15. veljače – Dan djeteta oboljelog od maligne bolesti organiziravši raspravu za okruglim stolom pod naslovom “Snagom zajedništva do poboljšanja kvalitete života djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovih obitelji”. Okrugli stol održan je u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, u Zaprešiću 12. veljače 2014., a sudionici su bili predstavnici raznih udruga za zaštitu djece oboljele od malignih bolesti te predstavnici brojnih institucija, među kojima i Ureda pravobraniteljice za djecu.

 

Na okruglom stolu sudjelovala je Vesna Škulić, povjerenica Predsjednika Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, Dunja Skoko Poljak iz Službe za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja, Siniša Varga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marija Kaleček iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnici Grada Zagreba i drugih institucija te savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić

Organizatori okruglog stola pripremili su brojna pitanja za predstavnike institucija i upozorili ih na teškoće s kojima se susreću oboljela djeca i roditelji u procesu liječenja i ostvarivanju prava. Kao primjer dobre prakse i ostvarenog napretka u humanizaciji liječenja djece naveden je primjer KBC-a Split. Kao primjer koji upozorava na gorući problem nužne humanizacije uvjeta liječenja djece naveden je Odjel hematologije i onkologije Dječje bolnice Zagreb te je upozoreno na uvjete liječenja djece oboljele od malignih bolesti u KBC Osijek.

Roditelji su istaknuli i probleme s kojima se suočavaju u ostvarivanju prava iz područja socijalne skrbi. Naglasili su potrebu otvaranja Centra za rehabilitaciju u Krasnom te još jednom istaknuli kako je nužno osigurati dovoljan broj stručnjaka za rad s oboljelom djecom.  U ovoj je raspravi prvi put otvoreno i pitanje pružanja odgovarajuće podrške djeci koja boluju od benignih tumora i njihovim roditeljima.

Sudjelujući u raspravi savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić istaknula je kako se pravobraniteljica godinama zalaže za humanizaciju uvjeta u kojima se djeca liječe, za osiguranje dovoljnog broja stručnjaka – liječnika, medicinskih sestara, radnih terapeuta, psihologa, kao i za osiguranje psihosocijalne podrške i pomoći djeci i članovima njihove obitelji – roditeljima, braći i sestrama. Podsjetila je kako je vrlo važno roditeljima i djeci pružiti potpune informacije o liječenju kao i o pravima koja mogu ostvariti te da bi bilo dobro prirediti informativne letke i slične pisane materijale koje bi roditelji mogli proučiti nakon razgovora s liječnicima.

Ured pravobraniteljice zalaže se za organizaciju škole u bolnici ne samo za djecu osnovnoškolske dobi već i za srednjoškolce, za koje to zasad još nije sustavno i na odgovarajući način riješeno. Savjetnica D. Osmak Franjić istaknula je kako su u proteklom razdoblju ostvarena neka poboljšanja koja ohrabruju, ali i da se mnogo toga tek treba učiniti kako bi se djeci osigurali primjerni uvjeti i podrška.

Moderatorica okruglog stola bila je novinarka i urednica HRT-a Ana Tomašković.