Posjet Dječjem domu “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu i Rijeci

Posjet Dječjem domu “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu i Rijeci

U sklopu redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, koje uključuju obilaske ustanova u kojima borave djeca, savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar posjetila je 13. kolovoza 2021. Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran i njegovu Podružnicu u Rijeci.

Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran je javna ustanova Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koja se skrbi o djeci i mladima smještenima izvan vlastite obitelji, a, osim toga, pruža djeci i izvaninstitucijske usluge. Dom djeluje na tri lokacije: Sjedište u Lovranu, Podružnica u Rijeci kao i stambena zajednica za starije korisnike (od 18 do 21 godine). Od veljače 2017. godine ovaj dom pruža i uslugu poludnevnog boravka za jednu skupinu djece školske dobi pri Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Rijeci.

U vrijeme posjeta savjetnice pravobraniteljice u Podružnici Rijeka bilo je smješteno 19 djece predškolske dobi, a sedmero djece bilo je na cjelodnevnom boravku. U Lovranu je smješteno 18 djece, a na poludnevnom boravku je 12 djece. Prilikom posjeta savjetnica je obišla prostore objekta u Lovranu i Podružnice u Rijeci te je razgovarala sa socijalnom radnicom Katicom Dejanović, psihologom Hrvojem Gligorom i predstojnicom Podružnice u Rijeci višom medicinskom sestrom Milicom Tomić.