15. olimpijski festival dječjih vrtića Primorsko-goranske županije

15. olimpijski festival dječjih vrtića Primorsko-goranske županije

olipijada vrtica PGZNa Gradskom stadionu u Delnicama, u subotu, 21. svibnja 2016., održan je 15. olimpijski festival dječjih vrtića iz Primorsko-goranske županije, čiji je domaćin bio Dječji vrtić Hlojkica iz Delnica. Čak 640 djece iz 16 dječjih vrtića na području županije natjecalo se u bacanju loptice u dalj, skoku u dalj, trčanju na 50 metara, štafeti te malom nogometu.
Ukupnu pobjedu na prvom olimpijskom festivalu dječjih vrtića održanom na području Gorskog kotara odnio je Dječji vrtić Matulji, drugo mjesto je zauzeo Dječji vrtić Rijeka dok je trećeplasirani bio Dječji vrtić Opatija.

Na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na području Republike Hrvatske svake godine se u mjesecu svibnju na lokalnoj razini organizira sportsko natjecanje pod nazivom “Olimpijski festival dječjih vrtića”, koje okuplja djecu diljem Hrvatske. Organizaciju olimpijskog festivala svake godine preuzima drugi vrtić, ovisno o mjestu održavanja.

Za ovu godinu, kad se ovaj Olimpijski festival dječjih vrtića organizira petnaesti put, najavljeno je da će u njemu, pod geslom “I ja ću biti olimpijac”, sudjelovati oko 15.000 djece iz 415 dječjih vrtića, i to u igranju malog nogometa, trčanju na 50 metara, štafeti 4×25 metara, bacanju loptice u dalj i skakanju u dalj. U organizaciji županijskih i gradskih sportskih zajednica natjecanja se odvijaju u 45 hrvatskih gradova.
Ovim dugogodišnjim projektom HOO želi djeci u najranijoj dobi približiti olimpijske vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. Poštovanje pravila igre i drugih natjecatelja te službenih osoba, fair play, samodisciplina, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja najvažniji su elementi natjecanja na ovome festivalu, mnogo važniji od pobjede. Cilj je pridonijeti odgoju djece putem sporta i poticati harmonični razvoj intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.
HOO, inicijator i suorganizator festivala, pokrenuo je ovaj projekt 2002. godine. Od tada je više od 140.000 djece putem njega prvi put u životu upoznalo čari sportskog natjecanja, a festival je zasigurno mnoge od njih i potaknuo da se uključe u sportske aktivnosti.
15. olimpijski festivala dječjih vrtića iz Primorsko-goranske županije u Delnicama pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Foto: http://sport-pgz.hr/u-subotu-21-svibnja-odrzan-15-olimpijski-festival-djecjih-vrtica-pgz/)