Stručni skup Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade – “Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu”

Stručni skup Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade – “Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu”

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade 14. svibnja 2024. u prostoru Tribine Grada Zagreba održan je stručni skup na temu “Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu”.

Na stručnom skupu razgovaralo se o smještaju maloljetnika s psihofizičkim oštećenjima u posebnu odgojnu ustanovu, odnosno o mjeri koju može izreći sud umjesto upućivanja u odgojnu ustanovu ili odgojni zavod. Ova mjera može se izreći i umjesto sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja ako se u posebnoj odgojnoj ustanovi može osigurati liječenje maloljetnika i time postići svrha ove sigurnosne mjere.

Cilj stručnog skupa bio je razgovarati o tome kamo se može uputiti takvog maloljetnika i koje su ustanove u RH voljne primati maloljetnike na smještaj te postoji li porast djece u sukobu sa zakonom koja imaju mentalne poteškoće. Skup je moderirala dr.sc. Lana Petӧ Kujundžić, sutkinja na Visokom kaznenom sudu RH , dok su kao uvodničari na tribini sudjelovali Matea Babić, viši stručni savjetnik na Županijskom sudu u Zagrebu, Nataša Grković Šola, ravnateljica Centra Lug, dr. Svebor Javornik, psihijatar i ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade te Kornelija Kalaj Blažeković, sutkinja za mladež i predsjednica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Stručni skup pratila je Nina Ćurčić, savjetnica pravobraniteljice za djecu.