Buxelles: Osmi europski forum o pravima djeteta

Buxelles: Osmi europski forum o pravima djeteta

BruxellesU Bruxellesu je od 17. do 18. prosinca 2013. održan 8. europski forum o pravima djeteta s temom “Prema cjelovitim sustavima zaštite djece kroz implementaciju EU Agende za prava djece”. Na poziv i u organizaciji Europske komisije, među oko 280 sudionika – predstavnika država članica, organizacija civilnoga društva, međunarodnih organizacija, pravobranitelja za djecu, praktičara, akademika, EU institucija – sudjelovala je i predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu savjetnica Danijela Žagar.

 

Nakon uvodne riječi Paula Nemitza, plenarnih govora i izlaganja visokih predstavnika i stručnjaka u zaštiti prava djece, održane su četiri radionice o ulozi sustava zaštite djece u osiguranju najboljeg interesa djeteta u slučajevima roditeljske otmice djece, zatim u ostvarenju potreba djece u pokretu (u migracijama) te u zaštiti djece od nasilja, kao što su vršnjačko nasilje i nasilje putem interneta, kao i u zaštiti djevojčica od sakaćenja spolnih organa (program događanja je u privitku).

Nakon održanih radionica izneseni su zaključci radionica i Foruma, kao odraz aktivnog angažmana i daljnjih mogućnosti u zaštiti djece. Zaključci će biti dostavljeni svim sudionicima, kako bi u praksi poslužili kao potpora izgradnji cjelovitih sustava zaštite djece.