Djeca iz domova Karmelićanki BSI posjetila pravobraniteljicu

Djeca iz domova Karmelićanki BSI posjetila pravobraniteljicu

DomLESKOVEC2014Obilježavajući 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta pravobraniteljica Ivana Milas Klarić pozvala je u goste djecu iz zagrebačkih dječjih domova Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu i na Vrhovcu. Skupina u kojoj je bilo 14 djece od rane školske do srednjoškolske dobi sastala se s njom u Maloj kući dječjih prava 24. studenoga 2014.

 

S djecom je u posjet došla i ravnateljica i predstojnica Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu s. Katarina Pišković te odgojiteljica i psihologinja. Pravobraniteljica je s djecom razgovarala o organizaciji života u domu, o rasporedu dnevnih aktivnosti i o tome čime se najradije bave. Na pitanje o tome koja dječja prava poznaju, odmah su se sjetila prava na igru i prava na školovanje, a nije im bilo teško prisjetiti se ni što je zadaća pravobraniteljice za djecu.

Zatim su, zajedno s pravobraniteljicom i njezinim suradnicama razgledali izložbu “25 godina Konvencije o pravima djeteta – Koliko je poznajemo i poštujemo?“. Svidjeli su im se uspjeli radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, a neke od njih su posebno istaknuli kao „najljepše“ ili „najveselije“. Obradovala ih je i vijest da će do kraja godine dobiti na dar kalendar pravobraniteljice za 2015. godinu, u kojem će biti dio učeničkih radova s izložbe.

DomKarmelicanki

Istoga dana u posjet pravobraniteljici i Maloj kući dječjih prava došla su i djeca iz Društva Naša djeca Opatija i članovi Dječjeg gradskog vijeća Opatije, s voditeljicama, koja su kratak boravak u Zagrebu iskoristila i kako bi pogledala izložbu. Bila je to prilika za razgovor i druženje s pravobraniteljicom i njezinim suradnicima.