Djeca prijatelji u prometu

Početak nove školske godine će i ove godine popratit akcija „Djeca prijatelji u prometu“, za vrijeme koje će policija pojačati nadzor prometnica oko školskih objekata, a prvašićima će policijski službenici u njihovim školama održati i predavanja o prometu.

 Prema riječima Marijana Benka, ravnatelja policije, u prvi razred škole od ponedjeljka će krenuti 41.575 djece koji su novi sudionici u prometu.

Na konferenciji za novinare održanoj 28. kolovoza 2008. u Ravnateljstvu policije, Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je plan akcije i nove promotivne spotove koji će se početi prikazivati uoči početka školske godine.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić apelirala je na vozače da budu oprezniji u prometu, upozoravajući na činjenicu da će se prvog dana škole u prometu naći 600.000 djece. Pravobraniteljica je apelirala na roditelje da djecu prevoze vezanu sigurnosnim pojasevima, na stražnjem sjedalu te u odgovarajućim sjedalicama.

Na činjenicu da djeca u većem broju stradavaju kao putnici u vozilima s roditeljima nego kao pješaci, upozorila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Istaknula je kako je velika odgovornost na roditeljima koji vlastitim primjerom moraju u prometu biti uzor svojoj djeci, te iznijela podatak kako je od 1995. godine, od kada se akcija provodi, do danas broj smrtno stradale djece pao 42 posto.