Djeca s teškoćama u razvoju u redovitim programima vrtića

Djeca s teškoćama u razvoju u redovitim programima vrtića

 

dijete.teskoceU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje,  održana su u Splitu 20. rujna i u Zadru 21. rujna 2011., dva međužupanijska stručna skupa čiji je program namijenjen odgojiteljima predškolske djece s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije  te  Zadarske i Šibensko-kninske županije. Naziv oba skupa bio je “Postupak uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja, 1. modul”.

Cilj stručnih skupova bio je, kroz predavanja i radionice upoznati specifičnosti uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja (zakonska utemeljenost, prava i potrebe djece i roditelja, timski pristup, specifičnosti ugovora).

Na oba skupa izlaganja su održale Marija Ivanković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ivana Petanjek i Tončica Kalilić iz Agencije za odgoj i obrazovanje te savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak. T. Opačak na skupovima je održala uvodno izlaganje “Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje: potreba i pravo djece s teškoćama u razvoju- Stavovi i iskustva Pravobraniteljice za djecu”, a potom i radionice pod nazivom “Uloga odgojitelja u poticanju dječjih prava i uključivanju djece s teškoćama u razvoju u programe vrtića”.