Edukacija stručnjaka za rad s djecom s poremećajima u ponašanju

Edukacija stručnjaka za rad s djecom s poremećajima u ponašanju

PUP sjenaU okviru provođenja IPA twinning projekta “Unapređivanje kapaciteta stručnjaka za zaštitu prava i interesa djece i mladih smještenih u domove za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju”, koje provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih za djelatnike odgojnih domova, 25. rujna 2013. održan je peti, zadnji sastanak radne skupine projekta, čija je tema bila “Ocjenjivanje i planiranje skrbi”.

 

Svrha je projekta, koji traje 15 mjeseci i završava krajem 2013., poboljšati kvalitetu rada stručnjaka zaposlenih u domovima za djecu i mladež s poremećajima u ponašanju. Ured pravobraniteljice za djecu prati njegovo provođenje od početka.

Predavanja o načinu planiranja rada i intervencija prema djeci s problemima u ponašanju u Sjevernoj Irskoj održale su savjetnica projekta Bernadette McNally, a uz nju i Jacqui McGarvey, stručnjakinja na projektu koja obnaša rukovodeće funkcije u sustavu socijalne skrbi u toj zemlji. Njezina prezentacija predočila je niz korisnih informacija o procesu deinstitucionalizacije skrbi o djeci s poremećajima u ponašanju, koji je u njihovoj državi započeo prije dvadesetak godina te je rezultirao učinkovitijom socijalizacijom djece putem osnaživanja obitelji, ali i uštedama za državu.

Voditeljica Službe za djecu u Ministarstvu socijalne politike i mladih Martina Štabi na sastanku je iznijela planove i način rada na daljnjim procesima deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi, posebno se referirajući na temu ocjenjivanja i planiranja skrbi.

Uz djelatnike odgojnih domova, centara za socijalnu skrb, državnog odvjetništva, zavoda za zapošljavanje i nevladinih udruga, na sastanku je bila prisutna i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.