Hrvatski sabor: Tematska sjednica “Kako se nosimo s autizmom?”

Hrvatski sabor: Tematska sjednica “Kako se nosimo s autizmom?”

U Hrvatskome saboru, na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, 3. srpnja 2019. održana je tematska sjednica pod naslovom “Kako se nosimo s autizmom u Republici Hrvatskoj”, na kojoj je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Uz članove saborskoga odbora, na sjednici su bili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak sa zamjenicom Mirom Pekeč Knežević, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo sa suradnicama, zatim, predstavnici gradskih ureda Grada Zagreba (za zdravstvo, za obrazovanje te za socijalnu zaštitu), zatim predstavnici Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Grada Zagreba, ravnateljice Centra za autizam Zagreb Žarka Klopotan i ravnateljica Centra za autizam Osijek Sanda Zlatarić, predsjednica Saveza udruga za autizam Lidija Penko i drugi.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnoj situaciji i položaju djece i odraslih osoba s poremećajima iz autističnog spektra te aktivnostima koje mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života u Hrvatskoj.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja uvodno je rekla kako je u Hrvatskoj registrirano 2585 osoba s poremećajem iz autističnog spektra s pretpostavkama da bi realan broj mogao biti čak oko 12 tisuća. Također je naglasila važnost pravovremene dijagnoze i rane intervencije. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, istaknula je važnost suradnje nadležnih institucija, ureda i resornih ministarstava: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva zdravstva, kao i stručnjaka s ovog područja te predstavnika udruga koje se bave ovom problematikom.

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj istaknula je važnost uključivanja djece s poremećajem iz spektra autizma u obrazovni sustav, kao i edukacije učitelja i profesora kako bi im mogli pružiti primjerenu podršku. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva je naglasio kako je sve veći broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra te da su djeca i osobe s autizmom, kao i njihove obitelji, posebno osjetljiv dio populacije koji zahtijeva sustavnu brigu kroz multidisciplinarnu suradnju.

Pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević istaknula je kako su usluge i programi za djecu s autizmom nedostatni te nejednako rasprostranjeni. Također je istaknula nedostatak sustavne podrške, kako za djecu, tako i za obitelji djece s autizmom, pri čemu je naglasila važnost ranog probira i dijagnostike djece s poremećajima iz autističnog spektra. Cjeloviti odgovor na potrebe djece s autizmom može se postići samo sinergijskim djelovanjem više različitih sustava koji sada, najvećim dijelom, djeluju zasebno i odvojeno. Zbog toga je 2017. godine nastala zajednička inicijativa Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj s ciljem iniciranja donošenja nove politike za ranu intervenciju u djetinjstvu. Od Vlade RH zatraženo je osnivanje međuresornog multidisciplinarnog tijela koje će kreirati takvu politiku te donijeti Nacionalni strateški plan sustava rane intervencije u djetinjstvu, što do danas nije učinjeno. S pravobraniteljicom je na sjednici bila i njezina savjetnica Ivona Salaj. (Foto: sabor.hr)