Javna obrana doktorskog rada o medijskom izvještavanju o osobama s invaliditetom

Javna obrana doktorskog rada o medijskom izvještavanju o osobama s invaliditetom

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu 15. studenoga 2019. kandidatkinja na poslijediplomskom doktorskom studiju “Prevencijska znanost i studij invaliditeta” Tatjana Opačak obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Izvještavanje o osobama s invaliditetom u Hrvatskim dnevnim novinama u 2011. godini”. Tatjana Opačak istraživački rad na ovoj temi započela je u vrijeme dok je još bila savjetnica pravobraniteljice za djecu, u čijem Uredu je, među ostalim područjima, pratila i zaštitu prava djece s invaliditetom. Kao savjetnica pravobraniteljice za djecu pratila je i medijsko izvještavanje o djeci s teškoćama u razvoju i objavila stručne radove o toj temi. Od 2012. godine živi i radi u Gentu u Belgiji.

Obrana doktorske disertacije održana je pred Povjerenstvom u kojem su bili prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti, kao predsjednica, prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija i doc. dr. sc. Natalija Lisak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obrana je bila javna pa su tom događaju nazočili brojni gosti, među kojima je bila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Kandidatkinju su na obrani doktorata došle podržati i mnoge njezine bivše kolegice i suradnice iz Ureda pravobraniteljice za djecu – zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnice iz Ureda, zatim pučka pravobraniteljica Lora Vidović, nekadašnja pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i drugi.

Predsjednica povjerenstva prof. Gordana Vilović istaknula je vrijednost istraživanja, na temelju kojeg je Tatjana Opačak napravila minucioznu analizu načina na koji su tiskani mediji u Hrvatskoj prikazivali (i prikazuju) osobe s invaliditetom, te je naznačila smjer u kojem su potrebna poboljšanja kako bi se afirmirala ljudska prava osoba s invaliditetom. Profesorica je naglasila i kako bi takva stručna literatura bila dobrodošla i u obrazovanju mladih novinara na studiju novinarstva.

Nakon što je povjerenstvo izvijestilo o uspješno obranjenom doktoratu, Tatjana Opačak je u dirljivom obraćanju posebno zahvalila na suradnji i pomoći pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, kao i svojim mentorima doc. dr. sc. Igoru Kanižaju i prof. dr. sc. Leliji Kiš Glavaš te svojim bližnjima i mnogim prijateljima koji su joj bili dragocjena potpora u dugome procesu nastajanja njezine doktorske disertacije – na relaciji između Hrvatske i Belgije.